Χάθηκε η βαλίτσα σας καθώς ταξιδεύατε με αεροπλάνο;

Χάθηκε η βαλίτσα σας καθώς ταξιδεύατε με αεροπλάνο;

Με διάθεση να δω το συντομότερο τους αγαπημένους μου στις αφίξεις, περίμενα στον ιμάντα παραλαβής αποσκευών, ώστε να παραλάβω τη βαλίτσα μου.
Ήμουν σίγουρη πως είχαν περάσει σίγουρα 15 λεπτά και σχεδόν όλοι οι συνεπιβάτες μου είχαν εξαφανιστεί, χαρούμενοι με τις βαλίτσες τους στο χέρι. Η δική μου όμως ακόμη να φτάσει. ΧΑΘΗΚΕ, σκέφτηκα!
Αφού τελείωσα τις προσευχές, το διαλογισμό, και μέτρησα έως το 10, επικεντρώθηκα στην αναζήτηση λύσεων και ζήτησα τη βοήθεια ειδικών.

Οι ευθύνες των αεροπορικών εταιρειών, σε ότι αφορά την απώλεια, ζημία ή την καθυστέρηση των αποσκευών έχουν οριστεί με βάση την Συνθήκη του Μόντρεαλ (1999) για την ενοποίηση κανόνων στις Διεθνείς Αεροπορικές Μεταφορές. Αυτοί οι κανονισμοί έχουν ενσωματωθεί στους κανονισμούς 889/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 13 Μαΐου 2002.

Παρακάτω λοιπόν, σας παραθέτω τα βήματα που με βοήθησαν να περάσω αυτή τη δοκιμασία με επιτυχία και ελπίζω να βοηθήσουν ή να ενημερώσουν κι εσάς:

  1. Απευθυνθείτε στο τμήμα Απολεσθέντων (Lost & Found) αμέσως μόλις σιγουρέψετε πως η βαλίτσα σας χάθηκε. Tip: Μη φύγετε, ασχοληθείτε με αυτό αμέσως.

  2. Συμπληρώστε τη Δήλωση Απώλειας Αποσκευής (Property Irregularity Report).
    Σιγουρέψετε πως έχετε το απόκομμα του εισιτηρίου σας με κολλημένο τον κωδικό της αποσκευής σας (Tag Number). Ναι, το γνωστό λευκο-πράσινο μικρό αυτοκόλλητο καρτελάκι με το μαύρο γραμμοκώδικα (barcode).

Στην περίπτωση που η αποσκευή σας βρέθηκε φθαρμένη ή κατεστραμμένη τότε συμπληρώστε τη Δήλωση Φθαρμένης Αποσκευής.

  1. Θα σας ζητηθεί να περιγράψετε τη βαλίτσα σας καθώς επίσης και να υποδείξετε τον τύπο στον οποίο αντιστοιχεί (συνήθως μέσα από έναν κατάλογο). Tip: Βοηθάει αν έχετε τραβήξει νωρίτερα μια φωτογραφία της βαλίτσας σας, ώστε να έχετε ακριβή απόδειξη αυτής και να μπορεί να εντοπιστεί ευκολότερα.

  2. Έπειτα, η αναφορά θα μπει στο κεντρικό σύστημα και όταν η βαλίτσα φτάσει στον προορισμό της θα ειδοποιηθείτε.

luggage vehicle

Super tip: Όταν μια αποσκευή χάνεται, τα χαρακτηριστικά της περνούν στο Παγκόσμιο Σύστημα Ανεύρεσης Αποσκευών (World Tracer). Θυμηθείτε πως δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι για τη χαμένη ή κατεστραμμένη βαλίτσα σας. Επίσης κανείς δε θέλει να κρατήσει τη βαλίτσα σας για τον εαυτό του, πιστέψτε με! Να είστε φιλικοί και ευγενικοί, καθώς έτσι μπορείτε να καταφέρετε περισσότερα!

Κρατήστε το αντίγραφο της Δήλωσης Απώλειας Αποσκευής, διότι περιέχει τον αριθμό αναφοράς. Η αεροπορική εταιρεία είναι τώρα υπεύθυνη να βρει και να παραδώσει τη βαλίτσα σας.

Προσοχή! Βεβαιωθείτε, πριν φύγετε από το γραφείο Απολεσθέντων, πως έχετε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας από κάποιον αρμόδιο, καθώς ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσετε προσωπικά μετά από λίγες ημέρες σε περίπτωση που δεν έχετε κάποιο νέο από την αεροπορική εταιρεία.

claim compensation

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ:

Αποζημίωση δικαιούστε σε 2 περιπτώσεις:

α) στην περίπτωση που παραλάβετε από τον ιμάντα την βαλίτσα σας κατεστραμμένη ή χτυπημένη.
Υποβάλετε έγγραφη αξίωση για αποζημίωση από την αεροπορική εταιρεία έως και 21 ημέρες από την ημέρα που παραλάβατε τη βαλίτσα.

β) στην περίπτωση που η βαλίτσα σας θεωρηθεί χαμένη.
Αν η αποσκευή σας δεν βρεθεί σε διάστημα 21 ημερών θεωρείτε χαμένη και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει χρονικό όριο για την απαίτηση αποζημίωσης από την αεροπορική εταιρεία. Τα ποσά αποζημίωσης διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία.

Tip: Διαβάστε με προσοχή τη λίστα της αεροπορικής εταιρείας που ταξιδεύετε για τα αντικείμενα που δε φέρει ευθύνη σε περίπτωση απώλειας της βαλίτσας. Σίγουρα θα σας εκπλήξει, μιας και οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν υπαιτιότητα για απώλεια σε χρήματα, λάπτοπ, κοσμήματα, έγγραφα (εταιρικά και μη), χειρόγραφα, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα, συνταγογραφούμενα φάρμακα κ.α.

Ως αεροπορικός επιβάτης δικαιούστε αποζημίωση σε αρκετές περιπτώσεις. Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας.

Στη γραπτή αίτηση για αποζημίωση θα πρέπει να συμπεριλάβετε:

  • Αντίγραφο της Δήλωσης Απώλειας/Φθοράς Αποσκευής,
  • λίστα με τα αντικείμενα που περιείχε η βαλίτσα, την αξία τους, και για ποια από αυτά ζητάτε αποζημίωση. Προσοχή! Προσπαθήστε να είστε όσο πιο ακριβείς γίνεται, διότι η βαλίτσα μπορεί μελλοντικά να βρεθεί και να διαπιστωθεί πως είπατε ψέματα,
  • έγγραφα που να επιβεβαιώνουν το κόστος επισκευής της βαλίτσας ή ότι η βαλίτσα δεν επιδέχεται επισκευή και αποδείξεις που θα επιβεβαιώνουν το κόστος των χαμένων ή κατεστραμμένων αντικειμένων. Αν τα παραπάνω έγγραφα δεν υπάρχουν τότε η αεροπορική εταιρεία θα υπολογίσει το μέγεθος της αποζημίωσης με βάση τα κιλά της αποσκευής κατά το check-in (θα βρείτε τα κιλά γραμμένα και στο λευκο-πράσινο καρτελάκι που προαναφέρθηκε).

Στην περίπτωση χαμένης αποσκευής ή παράδοσής της με καθυστέρηση μπορείτε να αγοράσετε είδη πρώτης ανάγκης, π.χ είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία θα δικαιολογήσετε με τις αποδείξεις αγοράς τους και θα πρέπει να τα συμπεριλάβετε στην αίτηση για την αποζημίωση σας.

Σημειώστε: Οι οικονομικές υποχρεώσεις της αεροπορικής εταιρείας για φθορά, καθυστέρηση ή απώλεια αποσκευής δεν υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ. Ωστόσο η εταιρεία δεν ευθύνεται σε περίπτωση καθυστέρησης της αποσκευής, εφόσον έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή αυτής της καθυστέρησης.

Σε περίπτωση φθοράς ή απώλειας, η εταιρεία έχει την υπαιτιότητα εφόσον κριθεί ότι ήταν δικό της σφάλμα (εκτός εάν η αποσκευή ήταν ελαττωματική από την αρχή).
Για τις χειραποσκευές η αεροπορική εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη εκτός εάν υπάρξει φθορά από την ίδια την εταιρεία ή από κάποιο άτομο του πληρώματος.

Αντιμετωπίσατε ποτέ μία αργοπορημένη, ακυρωμένη ή υπερκρατημένη πτήση; Ελέγξτε εύκολα αν δικαιούστε αποζημίωση!