Kолко време след полета ми мога да подам иск за обезщетение?

Различните европейски държави имат различно законодателство. Разберете до колко време след проблемен полет можете да изискате обезщетение от до 600€!

Kолко време след полета ми мога да подам иск за обезщетение?

Полетът ми закъсня, но това се случи преди 6 години. Тогава нямах представа, че мога да получа обезщетение. Възможно ли е все още да подам иск?

Много пътници, които наскоро са се запознали с правата си на самолетни пътници, си задават подобни въпроси.

Да, има вероятност все още можете да изпратите иск за обезщетение ако полетът ви е закъснял или е бил отменен. Съществува обаче давност и тя варира между отделните държави.

Ако полетът ви е бил отменен или е закъснял с над 3 часа, можете да получите обезщетение в размер на до 600€ от авиокомпанията. Проверете дали имате право на компенсация - подаването на иск ще ви отнеме само 3 минути!

Колко време след проблемния полет мога да подам иск за обезщетение в различните държави?

Можете да изискате обезщетение за закъснели или отменени полети, обслужени преди години. Но колко години по-точно?

Давността зависи от законодателството на държавата, в която подавате иска си.

По-долу в графиката ще намерите пълен списък с европейските държави и информация относно това колко назад във времето можете да изисквате обезщетение във всяка една от тях.

Колко години след проблемния полет мога да подам иск за обезщетение 

А ето текстова информация - в следващите редове ще намерите списък с давността при подаване на иск в различните държави:

  • България: 3 години (източник) - Същото е потвърдено и от Върховния Касационен съд (случай #1799/2004)
  • Хърватска: 2 години
  • Кипър: 6 години
  • Франция: 5 години
  • Гърция: 5 години
  • Унгария: 5 години
  • Ирландия: 6 години
  • Италия: 2 години
  • Малта: 2 години
  • Шотландия: 5 години
  • Обединеното Кралство (Англия, Уелс, Северна Ирландия но НЕ и Шотландия): 6 години.

Както явно личи, на европейско ниво хармонизация липсва. Всяка държава има свой собствен закон.

Във Франция например, можете да предявите иск до 5 години след полета, докато в Германия или Италия срокът е 3 години. Във Великобритания обаче срокът е 6 години.

Редно е да имате предвид, че до момента не е имало случай на пътник, получил обезщетение 6 години след проблемен полет. На теория поне обаче това е възможно.

Как да разбера в коя държава да подам иска си?

Ако изпратите иска си чрез ClaimCompass, то няма нужда да се притеснявате за отговора на този въпрос. Правните ни експерти ще се свържат с авиокомпанията и съответните правни институции.

Подайте своя иск сега, отнема по-малко от 3 минути!

Ако обаче решите да вземете нещата в свои ръце, първо ви препоръчваме да прочетете тази статия. В нея ще намерите всичко, което трябва да знаете относно проблемните полети и как да изискате своето обезщетение.

Ако трябва да изпратите иска си до Националния орган по принудително производство или да предприемете Алтернативен метод за разрешаване на споровете, то знайте, че следва да изпратите случая си до държавата, от която полетът заминава или до тази, където е пристигнал.

Когато имате подобен избор, свържете се с правната институция на държавата, чийто закон е по-благосклонен към вашия случай. Ако например сте летели между Великобритания и Германия, то е препоръчително да се свържете с британския Националния орган по принудително производство, тъй като давността при подаване на иск във Великобритания е 6 години, докато в Германия тя е 3.

Ами ако полетът ми е бил извън Европа?

Мога ли да изискам обезщетение ако полетът ми е бил извън Европа?

Когато Регламент 261/2004 не важи, то мога ли да изискам обезщетение за закъснял или отменен полет?

При международните полети, Монреалската конвенция би служила като референция за правата ви - тя поставя лимит от 2 години, за да подадете иск за компенсация:

Когато не важи Регламент 261/2004, то все пак е възможно да бъдете компенсирани според Монреалската конвенция. Имайте предвид обаче, че срокът й е по-кратък от Регламента.

В допълнение - имайте предвид, че според Монреалската конвенция, имате право на компенсация “само” когато сте понесли понесли вреди, причинени пряко от закъснението на полета. Закъснението само по себе си не е достатъчно условие за изплащане на обезщетение от страна на авиокомпанията.

Ако имате избор, то е силно препоръчително да изискате обезщетението си в съответствие с Регламента на Европейския съюз.